top of page

Dermalogica

Wie bewust leeft kiest voor Dermalogica
We gaan tegenwoordig steeds bewuster met voeding om. We kiezen gezonde en verantwoorde producten en lezen steeds vaker de ingrediënten lijst op verpakkingen om er zeker van te zijn dat er geen rotzooi in zit. In de huidverzorging is het evenzo belangrijk om te weten wat je gebruikt. Jouw huid is per slot van rekening je grootste orgaan! Dermalogica richt zich volledig op een gezonde huid. Dermalogica gebruikt nooit gangbare ingrediënten als minerale oliën, S.D. alcohol, lanoline, chemische kleur- en geurstoffen. Ondanks dat deze ingrediënten slecht zijn voor de huid worden ze op grote schaal toegepast door vele cosmeticafabrikanten. Dermalogica kiest voor ingrediënten waarvan bewezen is dat ze werken.

Waarom dermalogica geen minerale olie gebruikt (meestal Paraffinum Liquidum genoemd)
Minerale olie wordt al lange tijd op grote schaal als goedkoop basisingrediënt toegepast in cosmetica. Heel wat onderzoeken over de zogenaamde goede verdraagbaarheid van minerale olie werden de afgelopen 50 jaar gefinancierd door belanghebbende partijen zoals de petroleum- en de cosmetica-industrie. Het gaat immers om een miljardenindustrie waarbij een zeer goedkope grondstof (petroleum), na een kleine bewerking, zeer duur kan worden verkocht.
Uit diverse onafhankelijke onderzoeken blijkt dat deze olie niet zo veilig is als de petroleum- en de cosmetica-industrie ons wil doen laten geloven.

Minerale olie heeft een chemische structuur waar de huid helemaal niets mee kan. Ons lichaam kan het niet afbreken dus wordt het in en rond onze organen opgeslagen (minerale olie wordt ook door de huid opgenomen!). Lichaamseigen vetstoffen kunnen zich niet vermengen met deze olie die geen vitaminen bevatten waardoor ze als voeding voor de huid ongeschikt zijn.
In de onderzoeken staat uitvoerig beschreven dat minerale olie significante ontstekende en immunologische effecten kan hebben. Minerale olie in het lichaam verhoogt de productie van anti-lichamen en wordt in verband gebracht met auto-immuunziektes.
Het is dus absoluut niet geschikt voor gebruik binnen een normale huidverzorging.

 
Minerale olie verslaving
Minerale olie tast de natuurlijke beschermende lipidenbarrière van de huid aan en legt een film op de huid die de huidbarrière verstoort. Deze film zorgt er voor dat de huid niet goed kan ventileren en afvalstoffen vast houdt. Bovendien trekt minerale olie bacteriën aan die blijven plakken op deze vette substantie. Genoeg voedingsbodem voor een ongezonde en vervuilde huid zou je zeggen, maar dit is nog niet alles.
Het gebruik van minerale olie zorgt ervoor dat de talgproductie van de huid sterk verminderd. De huid is door het gebruik van de olie als het ware lui geworden, met als gevolg dat je onder de afsluitende vette laag van minerale olie een uitgedroogde huid krijgt. Op het moment dat je met dit ingrediënt stopt gaat de huid droog aanvoelen en ben je geneigd gelijk weer te smeren (denk ook aan lippenbalsems). Ziehier een minerale olie verslaving.

Het duurt minstens 4 tot 6 weken om van de verslaving af te komen. Mensen die jarenlang minerale olie of vaseline gebruikt hebben doen er soms maanden over om de huid te ontgiften en weer in balans te brengen. Dit kan gepaard gaan met kleine bultjes of irritatie omdat de huid zelf weer de talgproductie op gang moet brengen. Dit is vaak een reden om weer terug te grijpen naar minerale olie. Men ervaart dat de huid er slechter uit gaat zien en het is moeilijk te bevatten dat dit noodzakelijk is om een mooie huid te verkrijgen. De verwaarloosde huid moet wennen aan goede verzorging en gestimuleerd worden om zelf weer talg aan te maken. De doorzetter word uiteindelijk beloont met een huid die gezond, schoon en in balans is.
Je herkent minerale oliën in een product als:
Mineral Oil, Petrolatum (Vaseline), Paraffinum-Liquidum, Paraffinum-Subliquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin, Lanoline, Isopropyl Myristate

bottom of page